Groepssessie familieopstellingen

Tijdens een groepssessie doen we opstellingenwerk in de groep. Hierbij fungeren andere deelnemers als representant in het systeem dat we opstellen. De representanten weten in principe niets van hetgeen ze representeren, ze voelen alleen op dat moment wat er in hun leeft. Het mooie is dat iedereen dit kan, ook als je het nog niet eerder hebt meegemaakt. Ik vind het mooi om te zien hoe mensen met een bepaalde gereserveerdheid, scepsis of onzekerheid over ‘of ze het wel kunnen’ diep geraakt worden door in een opstelling te staan. 

Over mijn werkwijze

We beginnen de dag met een korte introductie en een meditatie. Vervolgens worden de vragen behandeld middels opstellingen. Tussendoor hebben we iedere keer even pauze.

Wanneer je een vraag inbrengt kom je eerst even naast me zitten. We hebben een kort gesprek over je vraag en eventuele belangrijke gebeurtenissen of feiten over je familie. Vervolgens kies ik de representanten uit de groep, bijvoorbeeld een iemand voor je moeder, iemand voor je vader en ook een representant voor de jouzelf. Representanten kunnen ook voor niet-familieleden of abstracties staan, zoals ex-partners, de oorzaak van je ziekte, het misbruik, het overlevingsmechanisme, etc.

De representanten voelen als vanzelf waar ze naartoe bewegen in de ruimte. Ze volgen daarbij het gevoel van dat moment en niet een vooraf uitgedacht concept. Ik laat de representanten vaak vrij bewegen.

Alles wat zij bewegen en voelen is informatie. Soms wordt er weinig gesproken – niet voor, niet tijdens en niet na de opstelling – en soms worden er helende zinnen uitgesproken. We volgen datgene wat zich wil laten zien en kijken wat daarbinnen mogelijk is. Welke interventie of zin de kern raakt. Ik vertrouw er helemaal op dat datgene wat zich ontvouwt precies goed is voor jou op dit moment, en dat de opstelling zijn werk doet. Daar hoef jij als vraagsteller of representant verder niets voor te doen. We hoeven het ook niet te begrijpen of analyseren, alleen te zien en toe te laten.

Een opstelling kan direct, diep en confronterend zijn waardoor er veel los kan komen. Je hoeft niet bang te zijn dat het ‘te veel’ of ‘te heftig’ is. Je krijgt altijd precies dat wat nodig is en precies dat waar je draagkracht voor hebt. Er kunnen zware en lichte thema’s aan bod komen, ik probeer zoveel mogelijk ruimte te geven aan dat wat zich wil laten zien. 

Praktische info

– Kosten: 75 euro voor het inbrengen van een vraag, 25 euro om aanwezig te zijn als representant.

– Dagen/ochtenden zijn inclusief koffie, thee en lekkers.

– Locatie is bij Sarvata, in Nijmegen. Dit krijg je allemaal via de mail te horen. 

Agenda

Er zijn geen nieuwe data meer gepland. Wel geef ik nog 1 op 1 sessies bij mij thuis, daar ben je van harte welkom voor een opstelling of systemische coaching. 

Charlotte Jantine draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches